Network Menu

Felix i Eslöv rundvandring i fabriken, lunch och Eslövs museum

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 2017-05-11
Hela dagen


Välkommen alla Sweor till en guidad tur

FELIX-EN SVENSK MATHISTORIA

Felix historia tar oss tillbaka till den skånska landsbygden tidigt 1870-tal. Närmare bestämt Eslöv, där en liten fabrik hade börjat framställa ättiksprit så att familjerna och hushållen i trakten skulle kunna göra ättiksinläggningar på sina egenodlade gurkor och rödbetor. Det var hit till Eslöv som Herbert Felix kom, en ung entreprenör från Tjeckoslovakien, med en passion för gurkor och konserver och med visionen att skapa framtidens mat. 1939 började han tillsammans med ättiksfabriken att producera inlagda gurkor.

Genom att arbeta tillsammans med de lokala odlarna och främja svenskodlat blev Felix i början av 1950-talet störst i Europa på gurkkonserver. Men det var faktiskt potatismos till det svenska försvaret som blev startskottet för flera succéer. När det svenska försvaret ville ha ett lättransporterat livsmedel trädde Felix in och utvecklade ett svenskt potatismospulver. Produkten kom snart att bli en stor succé, vilket innebar att potatismos lanserades för hela svenska befolkningen.

Den snabba utvecklingen av konserver och inte minst djupfryst mat under 1950- och 60-talet, innebar lanseringar av bland annat Felix köttsoppa, glass, ravioli, pytt i panna, pommes frites och inte minst tomatketchup. Den ikoniska Felix tomatketchupen lanserades för första gången 1956.

Eslövs stadsmuseum finns i ett köpmanshus från 1892. I filmer, bilder och texter får man möta några av de som kommit till Eslöv och byggt staden. Man får också ta del av invånarnas arbete, fritid och villkor.

Kl. 9:30 Samling vid Knutpunkten eller alternativ samlingsplats för samåkning i egna bilar. Samåkningslistor skickas ut och samåkarna delar på kostnaden.

Kl. 10:30 Rundvandring på Eslövs konservfabrik, Sockergatan 2 i Eslöv.

Kl. 12:30 Lunch på restaurang Ett rum och kök. Kostnad 95 kr för dagens rätt (vegetarisk rätt finns!) som betalas av var och en.

Kl. 13:30 Guidad tur (60 min) med Hans-Bertil Hansson på muséet

Anmälan senast den 4 maj till Made Enhörning per mail made(Replace this parenthesis with the @ sign)royalunicorn.se eller tel.0431-36 36 37 / 0706-38 71 02

Avgiften 50 kr inbetalas till bankgiro 5716-7462 SWEA ÖRESTAD (ange namn och aktivitet) senast den 4 maj. Anmälan är bindande först efter full betalning, som ska vara oss tillhanda senast sista anmälningsdagen. Vid eventuell avbokning efter sista anmälningsdagen sker ingen återbetalning.

Välkommen önskar Programkommittén!