Network Menu

SWEA Örestads vårutflykt: Huseby Bruk i Småland

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 2017-05-23
Hela dagen

Plats
Ikea museum Älmhult


IKEA-museum invigdes 2016. Det är ett museum som visar upp möbler, inredningsprodukter och interiörer från olika årtionden på IKEA. Grundaren Ingvar Kamprad skildras likaså.

Huseby har en lång tradition, som bruksort med järnhantering. Den nuvarande herrgården uppfördes under 1840-talet av grevarna Hugo och Malcolm Hammilton och togs över av Joseph Stephens och sedermera av hans dotter Florence. Huseby Bruk var i början av 1800-talet Smålands mäktigaste egendom och det var i denna ljusa tillvaro Florence och hennes systrar växte upp. Florence hade en stor svaghet – hennes starka kärlek till kungahuset. Hon blev ett lätt offer när prins Carl och hans skrupelfria vän gjorde entré.

När Florence testamenterade Huseby Bruk till staten var hennes vilja att bruket skulle brukas som en förebild för svenskt skogs- och jordbruk och att de gamla husen skulle sättas i stånd och underhållas för att spegla livet och miljön, som den var under hennes fars storhetstid. Mer om detta och Florences koppling till kungahuset kan du läsa om i boken Florence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall och Per E.Samuelsson.

Hållpunkter för utfärden:

 

9:00                Samling vid Knutpunkten eller alternativ samlingsplats för samåkning i egna bilar.                         Samåkningslistor skickas ut och samåkarna delar på kostnaden.

10:30             Rundvandring och lunch på IKEA museum. Inträde 60 kr och lunch betalas av var och en.

ca.14:15        En timmes guidad tur på Huseby herrgård. Promenad i trädgården, ett besök i butiken i

Gamla Smedjan och ev. fika före hemfärden.

ca.18:30        Hemkomst till Knutpunkten

Anmälan senast den 12 maj genom mail till leo.kamstad(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com eller per telefon till Marianne 070-529 91 30. Maxantal deltagare är 20. Kostnaden för guidning och inträde på Huseby är 160 kr per deltagare. Inbetalas till bankgiro 5716-7462 SWEA ÖRESTAD ( ange namn och aktivitet ”Huseby” ) senast den 12 maj. Anmälan är bindande först efter full betalning, som ska vara oss tillhanda senast sista anmälningsdagen. Vid eventuell avbokning, efter sista anmälningsdagen, sker ingen återbetalning.

Välkommen önskar Programkommittén !