Network Menu

”Födelseannons” 6 st cockerpincher

Kära instängda sweor

Fortsättningen är god här i Lund och jag hoppas detsamma gäller er alla!

Valparna växer och frodas och väger nu nästan tre gånger så mycket som när de föddes. De små svarta vårrullarna är nu jättesöta hundar med öppna ögon och svansarna i topp. Jag njuter av att ta en i sänder och låta dem sova i min halsgrop. Efter ett tag längtar de till sina syskon igen och de lägger sig fortfarande att sova som  en stor tårta i korgen. De sover gott om nätterna gudskelov.

Saba är en god moder och verkar ha tillräckligt med mjölk och är ständigt hungrig och lite trött. Hon lägger sig inte ner längre utan låter valparna dia stående på tå som Romulus och Remus i Rom. Det underlättas av att hon fått tilltagande hängbröst (”It runs in the family”).

Min man har byggt en fin hundgård i köket med hjälp av kompostnät och de dammiga gamla Bonniers uppslagsböckerna. De får en god kristen uppfostran eftersom vi försöker hindra utbrytarkungen Romeo och andra från att smita ut med hjälp av bibliska berättelser.De kan äta valpmat och majsvälling nu. Det har ju den nackdelen att de bajsar mera. Hittills har Saba skött saneringen.

Vi klarade julen bra Ulf och jag, fem hundar och en ensam kollega, blev precis åtta. Jansson, Onkel Carls sill och skinka smakade bra.

Nu vill många ha valpar men jag vet inte om det är tomt prat. Jag sätter fram kaffe och lussebullar i köket så får köpare komma in och träffa valparna medan jag hukar i vardagsrummet.

Allt gott inför det nya året önskar vi er!

Ulla & Co

   

 

Kära instängda sweor.

Man kan göra mycket när man inte får ut och svira och kramas. Jag har skrivit en bok om en afrikansk pojke som flyr till Europa för att kunna betala sina systrars skolavgifter. Den ligger och mognar hos förlagen men kommer kanske aldrig ut. Men det har varit ett trevligt tidsfördriv.

Vår söta cockerspanielflicka Saba lever ett fritt liv i skogarna i Blekinge och det har bjudit oss på en stor överraskning.  När hon löpte höll vi henne i tukt och herrans förmaning men sen smet hon ut och var borta ganska länge. Utanför vår entré stod en svart stilig mellanpincher (tror vi) och såg ut att säga ”Kan Saba komma ut och leka lite”? Det fick hon inte!

För säkerhets skull gick jag till en veterinär i Lund för att göra ett graviditetstest. Men se, det kunde de inte. Att kissa på en pinne som vi gör duger inte i hundvärlden. De skulle ge henne en spruta som skulle rensa ut livmodern. Men jag tyckte det lät hemskt. Tids nog märker vi väl om hon bli tjockt tänkte jag.

Häromdagen gick vi till veterinären för att Saba börjat småkissa inne och vi misstänkte blåskatarr. Jag medförde en burk urin som jag lyckats fånga upp. Men nejdå det var inte tillräckligt sterilt.

Så veterinären ville sticka rakt igenom buken till urinblåsan och suga ut urin och gjorde ett ultraljud för att hitta rätt. Hur kan man missa sex valpar då?

Vi nämnde att vi undrade om hon kunde vara gravid. Nej, hon var bara tjock och vi fick dietmat med hem.

Tjock var hon absolut och jag tänkte att dietmaten kanske bara bestod av utfyllnad och bopparna var rätt stora. Vi funderade på att ringa veterinären.

Men det behövdes inte När jag pysslade i köket hörde jag ett konstigt pipande från Sabas korg. Min duktiga flicka hade tyst och stilla klämt fram sex svarta valpar på egen hand och tagit hand om alla navelsträngar och efterbörden. Vi tittade förvånat på varandra, Saba och jag och jag vrålade på min man som satt vid datorn. Men han kom ju inte. Han trodde väl bara jag brutit benet eller något. Så jag tog en liten valp och la på hans skrivbord. Han hoppade en meter bakåt som om det var en pytonorm framför honom.

Sen blev det fart! Jag ringde alla kennlar och experter jag kunde tänka mig. En kennel kunde tänka sig att illegalt ta över alltihop tik, valpar och försäljning. Det tyckte min man var bra. ”Vi kan ju ingenting”, sa han.

Men mina barnbarn var i extas och jag var rätt rörd och intresserad. Vi fick inte tag i casanovan i skogen. Kanske var han bara sommargäst.

Hittills går det bra. Som min uppfödare sa ”Du tar hand om tiken och hon tar hand om valparna”. Värre blir det när de slutar dia och vill ha välling och kött och börjar bajsa på golvet!

Valpar är big business på Blocket, från 40 000 kr för en minitax till 10 000 för en blandras. Men jag är inte någon affärskvinna. Det enda jag vill är att hitta någon som kan ta på sig ett femtonårigt ansvar för ett djur. Risken är att någon som har det långtråkigt köper en hund och sedan lämnar den ensam när det är över med covid och de är tillbaka på jobbet igen.

Så nu har vi sällskap över julen och till i slutet av januari. Jag kan rekommendera en valpkull under karantänen.

 

Jag kommer att skicka bilder efterhand som de växer och börjar öppna ögon och öron. Om ni är intresserade av denna exklusiva ras ”cockerpincher” så hör av er!

TREVLIG HELG

Ulla Nyman, Lund