Network Menu

SWEA Örestads historia

SWEA Örestad-Nordvästra Skåne; från Lund i söder till Båstad i norr med mellanliggande underbara ställen längst kust och inland.

SWEA Örestad grundades 1996 efter att tidigare ha ingått i SWEA Skåne. Två kvinnor som drev detta var Eva Thorén och Gun Björklund. SWEA Örestad började snabbt etablera sig som egen avdelning och ett av de första stora eventen var Sommarlunchen i Båstad. Den går fortfarande varje sommar av stapeln veckan efter den stora tennisturneringen i juli. På restaurang Sand samlas SWEA-medlemmar från när och fjärran. Många har flyttat hem och många kommer hem till sina sommarvistelser. Tillställningen är mycket populär och alla ser fram emot lotteriet när vi intagit en god lunch och druckit kaffe.

SWEA Örestad är en ”hemvändaravdelning”. Det betyder att vi med våra cirka hundra medlemmar tar emot nya medlemmar hela tiden. Kvinnor som kanske bott länge utomlands och vänder hem till Sverige efter pensioneringen. Världsvana, glada kvinnor som har massor att ge av kunskaper, erfarenheter och som framförallt vill ha trevligt.

SWEA Örestad erbjuder en programpunkt varje månad inklusive en gammaldags jullunch på Sofiero slott, under tidigare år på Tunneberga Gästgiveri i Jonstorp. Skåne med omnejd har massor att erbjuda av fantastiska slott, muséer, mysiga affärer i staden och på landet; god mat och dryck är ju bara en del av begreppet Skåne.

Vi har också ett tiotal aktivitetsgrupper som t.ex. två bokklubbar, promenadgrupp, två matlagningsgrupper, fikagrupp, kulturgrupp och bridgegrupp.

I Båstad äter vi lunch två gånger i månaden. I Helsingborg äter vi lunch två gånger i månaden varav en i samband med kulturgruppens aktivitet och vid vissa tillfällen har vi trevliga föredrag i samband med lunchen. I Lund är det lunch en gång i månaden.

SWEA Örestad är också ansvarig för registrering av SWEA Global till SWEA International. Vår Medlemsansvarig registrerar och vår kassör tar in avgiften och skickar vidare till USA. På SWEA-språk är SWEA Global en satellit till SWEA Örestad med två helt skilda register. Vi har ett mycket bra samarbete med SWEA Malmö, vilket bl a innebär att vi kan delta i varandras luncher och programpunkter.

I samband med sommarlunchen i Båstad delar SWEA Örestad vid vissa tillfällen ut ett stipendium till någon som verkar för att öka förståelsen i Sverige för svensk kultur och traditioner bland ungdomar av svensk eller utländsk bakgrund.

För att enkelt kunna kommunicera med medlemmarna skickar Medlemsansvarig mycket viaE-post. En hel del information finns att tillgå på vår hemsida, som uppdateras hela tiden. Där kan man gå in och se bilder och artiklar från programpunkter som vi haft.

För SWEA Örestad som en ”hemvändaravdelning” gäller det att hela tiden vara öppen för nyheter, så att vi inte fastnar i gamla vanor utan tar det bästa med oss in i framtiden.

Marianne Leo Kamstad                                           Jill Hillford

Vice ordförande SWEA Örestad                              Medlemsansvarig SWEA Örestad